Fotografía: Ofelia Gasque

Karma Yoga, el camí de l’acció desinteressada

Mahatma Gandhi (1869-1948) ha estat un dels exponents més importants del Karma Yoga a l’Índia contemporània.

Karma Yoga és el mitjà més eficaç per aconseguir l’alliberament, especialment, en aquelles persones que són actives per naturalesa.

A vegades , el Karma Yoga també se l’anomena “Yoga del treball” perquè implica alguna cosa molt més profunda que el simple fet d’actuar. Té a veure amb una actitud desinteressada i amb accions realitzades amb consciència.

No caure en la roda de la rutina de la feina que “crema” i destrueix la creativitat de les persones i treballar donant el millor de nosaltres mateixos, amb les mans, la ment i el cor, pel simple fet de crear, sense quedar hipotecats pels resultats, és  el Karma Yoga.

Una de les seves ensenyances ens proposa actuar adequadament segons cada situació però d’una forma espontània, sense estar sempre pendents de satisfer els motius, pors o desitjos personals.

Poc importa allò que estàs fent si comprens que, tant una cosa com l’altra, són moments de VIDA que pots transformar en la teva pròpia creació.

Karma Yoga és realitzar les accions amb el cor i pel plaer de fer-les, res més, a diferència d’aquelles que realitzem perquè els altres ens aprovin i valorin constantment.

Així, el Karma Yoga desenvolupa la capacitat de concentració i allibera la persona d’emocions adverses i d’exigències egoistes a les quals s’afegeix l’afany de reconeixement.

Es tracta d’un servei altruista i desinteressat, preocupat per fer el bé i sense esperar res a canvi, sense afany de lucre ni reconeixements, fer el bé pel bé, en si mateix.

“La persona que s’estableix en el treball desinteressat es lliura, en aquesta vida, del bé i del mal.

“Consagra’t al yoga perquè la puresa en l’acció és yoga” Bhagavad Gita II, 50

Amb el Karma Yoga o Yoga de l’acció, s’enforteix la voluntat, entesa com la nostra capacitat de posar en marxa tota la nostra energia i intel·ligència per assolir el veritable objectiu que ens demana el nostre ser més profund, per poder ser creadors en el cicle de la vida, per dur a terme el projecte per al qual hem nascut.

Ens tornem més eficaços i, alhora, desenvolupem un equilibri d’estat d’ànim que “ni s’enorgulleix dels triomfs, ni es victimitza dels fracassos”.

“Actua com si no actuessis”Lao Tse

Així com l’home fort no té necessitat de mostrar la seva força, el savi actua sense demostrar la seva saviesa. Karma Yoga és saviesa i amor en acció.

“Transformant les coses, transformem els cors”, Swami Gushananda