Aquest mes de març, la circulació i el cor

La circulació sanguínia està vinculada al cor i a la sang, és símbol de vida. El flux sanguini constitueix un sistema essencial per a l’organisme, encarregat de subministrar els nutrients i l’oxigen que requereixen els òrgans, cèl·lules, ossos, músculs, o qualsevol racó del nostre cos.

Només pensa en el que pot passar a qualsevol sistema si l’energia que necessita per funcionar es veu minvada. Doncs que començarà per reduir la seva activitat i la qualitat de les seves funcions fins que, arribat un punt, haurà de cancel·lar la seva activitat per complet. S’estanca i s’ofega. I això és el que passa amb una mala circulació.

La sang passa per infinits canals: artèries, arterioles, venes, petites venes, capil·lars … per distribuir l’amor, l’alegria i la vida a tota la persona.

Aquests canals han de mantenir-se elàstics i lliures d’obstruccions. La rigidesa a les artèries i a les venes és símptoma d’envelliment i una obstrucció en pot ser la causa de mort.

«El cor és la bomba que impulsa i fa circular la vida (la sang) per tot el cos sencer. El meu cor (centre de l’amor) accepta donar la vida a cada part del meu ésser, sigui quina sigui la seva importància, sense discriminació. La sang representa el meu vigor, el meu plaer de viure i el que sóc actualment en aquest univers. Totes les dificultats circulatòries estan relacionades amb la totalitat del meu ser. Si visc una situació difícil en el pla emocional o mental, l’energia que anima el meu ésser es debilita»

Aquesta debilitat de la sang i de la circulació sanguínia vol dir que em retiro emocionalment d’una situació que m’afecta, perquè no tinc prou «energia» per tirar endavant «.(Del diccionari de les malalties de Jacques Martel)

Vista aquesta sàvia explicació, aplicarem la saviesa del yoga per millorar els símptomes que van apareixent al nostre cos a causa d’una mala circulació i altres desordres del cor lleus com:

• varius a les cames
• flebitis
• entumiment de les extremitats
• hemorroides (varius a l’anus)
• tensió arterial descompensada
• arítmies
• pobre funcionament dels òrgans (diabetis, gastritis, congestió del fetge …)
• anèmia
• migranya

Encara que coneixem que la causa més comú d’una mala circulació és la vida sedentària (massa hores asseguts) que fan que la sang s’estanqui, i una incorrecta alimentació … el cor també està vinculat al quart Chakra que representa l’amor, la capacitat de donar i rebre , l’alegria, la vitalitat i la seguretat.

L’energia del cor irradia a tot el cos tant físic com emocional. Si prenem consciència de tot això, podrem ajudar molt al nostre tan generós cor.

Per això cal escoltar el que ens diu, en silenci i cal cuidar-lo, amb molt d’amor.

A continuació veurem algunes de les malalties més comunes relacionades amb problemes en la circulació:

CAD (Coronària Arterial Disease) – malaltia que afecta les artèries que irriguen el cor.

El cor és un múscul i per tant també requereix de l’oxigen i els nutrients que aporta la sang per al seu bon funcionamiento. Les artèries coronàries, s’escampen des de la base de l’aorta per sobre de tota la superfície del cor.

Si es diposita greix i de plaques fibroses a les parets d’aquestes artèries s’endureixen i fa seu pas més estret, causant l’arteriosclerosi, posant en perill el funcionament del cor.

HIPERTENSIÓ – si el flux sanguini té massa pressió pot causar seriosos danys a l’organisme.

La pressió sanguínia és la força que exerceix la sang a les parets dels vasos sanguinis durant la circulació.

Riscos de tenir la tensió alta:

• Fa treballar el cor amb més força per repartir la mateixa quantitat de sang, el cor es fa més gran del que és normal, necessitaria llavors més irrigació, però les artèries que irriguen el cor són les mateixes per tant pot patir d’insuficiència coronària ( CAD). També es torna més irritable causant arítmies amb més facilitat.

• La pressió alta, facilita també que es formin plaques de greix i fibra en les artèries, que les torna més rígides (arteriosclerosi) i si es desprèn una d’aquestes plaques, trobarem un coàgul circulant que aturarà el flux sanguini quan s’arribi a un vas més estret, causant una obsrtucció o trombosi.

• La pròpia pressió pot arribar a dilatar els vasos sanguinis (aneurisma) o en el pitjor dels casos trencar-se (causant una hemorràgia interna).

HIPOTENSIÓ

Riscos de tenir la tensió baixa:

• La sang circula més lentament del normal, ni el cor ni el cervell, ni la resta de l’organisme reben la sang necessària i això causa marejos, nàusees, debilitat, visió borrosa …

La pressió arterial es mesura en mm de Hg (mercuri):

• Valors normals: 120 sistòlica / 80 diastòlica mm de Hg
• Hipertensió primària 140-160 / 90-99 per causes ambientals (clima, estrès …), mals hàbits alimentaris, poc exercici o genètiques
• Hipertensió secundària> 160/100 (a causa d’alguna patologia, com infecció del ronyó, embaràs, patologia cardiovascular o mal funcionament de glàndules endocrines, o afeccions neurològiques)

Factors relacionats amb la tensió arterial:

Taxa de bombament o taxa cardíaca: el volum de sang que surt del cor. A més gran, més pressió.

Volum sanguini circulant: Si es detecta un descens en la pressió sanguínia es posarà en funcionament el Sistema Nerviós Autonom, amb l’ajuda de 3 hormones (renina – angiotensina – aldosterona) per contraure els vasos sanguinis generals i augmentar la retenció d’aigua i sodi en el ronyó, fins que la pressió recuperi valors normals.

En cas de pressió alta s’inhibeix aquest sistema, de manera que els vasos sanguinis es dilaten i s’elimina aigua i sals pel ronyó per baixar la pressió circulant fins a valors normals.

La Renina (hormona que detecta la pressió baixa de la sang al ronyó), activa la síntesi de Angiotensina I (que prové de l’hormona angiotensinogen del fetge) amb l’ajuda d’ECA (una altra hormonoa que prové dels pulmons) l’Angiotensina I es converteix en Angiotensina II. Aquesta última activa la secreció d’Aldosterona (hormona segregada pel còrtex adrenal) que contreu els vasos sanguinis, augmenta la retenció d’aigua i de sodi a la i puja la pressió fins a valors normals.

Resistència: la resistència dels vasos (dificultat amb què passa la sang) augmenta segons la longitud del vas sanguini, la viscositat de la sang i la rigidesa dels vasos.

Viscositat: és el gruix de la sang (alguns medicaments la tornen més densa, en canvi l’anèmia l’torna més líquida) a més gruix més pressió sanguínia

Factors de risc:

Alt nivell de LDL colesterol, edat, sexe, genètiques, tabaquisme, alcoholisme, hipertensió, diabetis, sobrepès, sedentarisme, estrès, dieta amb greixos saturats.

Dieta recomanada:

Fruita i verdura de temporada, crua, germinats de cereals i llegums, menjar poc i sovint, no menjar greixos saturats ni precuinats, poca sal, no sucres refinats, refrescos i begudes alcohòliques.

Hàbits saludables:

Exercici regular, reduir l’estrès mental, afluixar el ritme de treball, dieta recomanada.

Una sessió de Yogaterapia per a la circulació inclou:

Exercicis per elastificar els vasos sanguinis

Exercicis per activar la circulació general i perifèrica en òrgans, músculs i ossos de tot l’organisme.

La pràctica del Jala neti (neteja nasal)

Asanes recomanades:

(S’indica la pàgina on es descriuen les asanes en el llibre d’Aprenent a Mestre de Swamini Danda).

Salutació al Sol – Surya Namaskar

Padahastasana (p.142)

Konasana II

Matsyendrasana (pàg. 172)

Ustrassana (p.145)

Anujasana amb la pràctica de la mula bhanda (activació circulatòria en esfínters anals i genitals)

Yoga mudrasana

El cant del mantra OM

Savasana

Nota: En casos d’hipertensió, les postures invertides i la hiperventilació sostinguda sostinguda més de 2 minuts està contraindicada. La pràctica de yoga s’ha de realitzar amb el consentiment del metge i en una bona escola, per garantir una correcta praxis i el seu efecte terapèutic.