Swami Gushananda, el nostre Swamiji era un home unit a la naturalesa que es mostrava amb la paciència de la mare terra, la resplendor del foc, la velocitat del vent, la frescor de l’aigua i la immensitat de l’espai, entre d’altres atributs que no pretenen fer poesia sinó reflectir la seva naturalesa espontània i universal, sense màscares ni complexos.

Els pilars de Yoga Ashram venen d’aquest esperit inquiet, que va entregar la seva vida a les persones, tant com a professor d’escola, com a missioner o com a mestre de yoga… i de tres grands Mestres, Jesus de Natzaret, el Yoga i les persones d’arreu del món.

L’objectiu de la seva vida va ser creure en «la divinitat que habita en la humanitat», i poder demostrar-ho a partir d’una gran disciplina i incansable treball per alliberar-se de les seves pròpies necessitats, realitzant el seu deure amb dedicació completa, competència, esforç implacable i la eficàcia i perspectiva d’un verdader empresari, com la mateixa paraula diu.

Una empresa de la magnitud del seu projecte de vida, reservada a molts pocs homes, només es podia concretar amb les qualitats de Swami Gushananda.

L’acompanyaven el valor i la destresa d’un guerrer units al somriure espontani d’un nen, la tendresa i l’afecte d’una mare, la rigorositat d’un pare, l’intel·lecte racional i pur d’un científic, la capacitat de sacrifici dels siddhas, el coneixement metafísic i espiritual dels vidents…

Swami Gushananda era un humil cercador, un home d’acció i renúncia, dedicant tota la seva vida al benestar del món, un veritable acharya (qui parla amb el seu exemple) de la tradició gurukula.

La seva filosofia de treball era mantenir la calma d’esperit enmig les dificultats i, com sempre deia «matar l’orgull», al acceptar que la prosperitat, l’èxit, els resultats, la riquesa i la glòria – tots aquests èxits de la vida – no són mèrits propis sino nascuts de la confiança i comunió amb l’Ésser.

Per ell es va donar crèdit a l’ensenyament del yoga a moltes llars i es va estendre aquest ensenyament, en un temps on aquesta disciplina encara era poc coneguda, fins en àmbits de la medicina, la psicologia i l’ensenyament a les escoles.

Swami Gushananda sempre es va caracteritzar per tenir una gran força impulsora capaç de moure l’ànima de les persones cap a la bona salut pel yoga i és qui va imprimir el caràcter i lideratge del nostre Ashram.

EL MESTRE

El Mestre, en yoga, és una realitat imprescindible. La ciencia del yoga es transmet de mestre a deixeble, no s’aprèn correctament en llibres ja que és transmissió de vida.

El Gurú, mestre de la Llum, il·luminador del dubte, qui allunya de la foscor… no s’improvitza, no és un producte del montatge social, o no hauria de ser-ho.

Sorgeix en el temps i en l’espai, en un lloc concret i en el momento oportú, per mandat trascendent. Sempre hi ha hagut i hi haurà, Mestres del Ser.

Swami Gushananda és el nostre referent, el nostre mestre en Yoga.

Amb tota una vida dedicada a l’entrega als altres i a la vivència i estudis trascendents, va estar en contacte directe amb els millors Mestres yoguis i ashrams de l’India (himàlaies, centre i sud) i el Tibet, així com amb Mestres de Tai-Chi (a la Xina) i del Zen (al Japó), treballant i visquent amb ells llargs períodes, per enriquir la ciencia del yoga i fer-la accessible a la gent del nostre poble.

És així com es va definir un nou aspecte del camí emprès l’any 1945: servei plenament desinteressat a les persones.

Swami Gushananda utilitzà la ciencia del yoga com a mitjà mil·lenari i alhora modern, per ajudar a tot home/dona a esdevenir persona plena: la propia i plena realització sense cap distinció de classe, raça, religió, edat, sexe, filosofía ni ideologia.

Trencà barreres de sectarisme, superstició i poder. El seu contacte personal amb milers i milers de persones transmetent llum, saviesa, vida, llibertat, amor… fan de Swami Gushananda un mestre senzill i gran del nostre poble, un modern mestre en Yoga.

El seu nom: Gushananda , “Lord of great knowlwdgest” és «Senyor del gran Coneixement». És el títol – exponent d’una realitat – que li fou atorgat a l’India al nostre Swamiji, i que traduït del sò sànscrit és «Felicitat infinita per ser Senyor de la Saviesa».

EL YOGA INTERNATIONAL INSTITUTE

Fundat per Swamiji, té com a finalitat donar a conèixer la ciencia del Jo Trascendent per aportar felicitat, tant física com psíquica i espiritual a la persona. El KRIYA YOGA o interiorització és el mitjà que el Mestre va escollir com a mitjà d’autorrealització.

Pràctica senzilla i fácil a l’abast de tothom, possibilita experimentar el plè potencial d’Energia i Inteligència que habita en el ser de cadascú i amplia sense límit la capacitat de la ment conscient, en alliberar-la de traumes, pors, obsessions i patrons condicionadors de la seva llibertat.

Per tant, possibilita a la persona utilitzar tot el seu potencial de creativitat en tots els aspectes de la vida: professional, familiar, social, educacional, polític, espiritual…

No s’ha de manllevar res a ningú, no s’ha d’anar a remolc de ningú: TU TENS EL POTENCIAL DE LA PLENITUD.

A partir de la interiorització, la persona descobreix nous horitzons cap als que poder créixer i projectar-se.

Swami Gushananda va deixar el seu cos al setembre de l’any 2000, però el seu esperit continúa viu a la nostra escola i el seu, i nostre compromís amb les persones, ens exigeix la máxima entrega i professionalitat que fem dia a dia a través del Yoga International Institute, de l’escola YOGA ASHRAM amb Swamini Danda Ananda Jaya Ma al capdavant, de Swamini Ajna Vamadevananda, i de tots aquells que creuen i practiquen el seu missatge.

Nota: escrivim yoga amb «y» per respectar l’etimologia de la paraula, que vé de l’arrel sànscrita «yuj» i ens dona el significat de YOGA.