Atent: El resultat d’aquest senzill test pot salvar-te la vida!

Tens equilibri? Ets capaç de mantenir-te dret només amb un peu més de 20 segons? Prova-ho ara amb els ulls tancats? Com ha anat?

En el següent vídeo, podràs veure els exercicis que proposem:

Cada vegada que a les classes de yoga fem postures d’equilibri, com l’arbre o el descans del flamenc, molts practicants perden sovint l’equilibri.

Cada caiguda altera el sistema nerviós, i això genera una petita angoixa del tot natural ja que el cos activa aquest reflex d’alerta interior per a que no prenguis mal però, de vegades, també se li suma la frustració de no aconseguir sostenir-se.

La bona notícia és que aquest petit entrenament per aguantar-te sobre una sola cama, està “lubricant” el teu sistema nerviós, l’està “enfortint”. No només el sistema nerviós, sinó també el sistema vascular del cervell, la irrigació, la bona circulació de la sang.

Segons l’article publicat per Yasuharu Tabara – Metge Japonès, 1 d’abril de 2015, les àssanes d’equilibri son un bon preventiu per evitar pèrdues cognitives, es a dir malalties neuro-degeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson i també per evitar embòlies o infarts cerebrals (quan una artèria del cervell queda obstruïda o bé es trenca, deixa d’irrigar una part del cervell causant pèrdua de les funcions cerebrals).

Aquest metge va demostrar que les persones que s’aguantaven menys de 20 segons sobre un sol peu, al envellir tenien més risc de demència senil i d’infarts cerebrals.

També va demostrar que practicant de manera regular exercicis d’equilibri sobre un peu, s’aconseguia millorar en l’equilibri i a la vegada prevenir aquestes malalties.

Com diu la nostra mestra Swamini Danda:

“L’’equilibri no es troba només en el peu que t’aguanta, sinó també a la ment i al cor.”

Sàvies paraules, que parlen de la ment, sistema nerviós i del cor, sistema vascular.

Per treballar les àssanes d’equilibri cal serenar la ment, deixar la mirada atenta a un sol punt ajuda.

Estar atent a la respiració des del punt Hara (dos dits sota del melic) també ajuda.

Per a serenar el cor, cal confiança, delicadesa, respecte, humilitat i paciència. Una actitud dolça i comprensiva amb un mateix. De la mateixa manera que no t’enfades amb un nadó quan aprèn a caminar, ans al contrari, t’emociones amb cada passeta que aconsegueix fer, no t’enfadis ni t’espantis si caus quan practiques àsanes d’equilibri, t’estàs salvant la vida!, emociona’t per cada nou intent que fas.

Si cada vegada que perds l’equilibri, pares un instant, poses els dos peus a terra, respires profundament i et relaxes, i quan et sentis ben tranquil tornes a provar-ho, veuràs que millores molt més que si et vas posant nerviós i amb presses vas forçant a mantenir-te dret sí o sí.

La raó és molt senzilla, en el primer cas, has tractat bé el teu cos, la teva ment i el teu cor, el sistema nerviós es relaxa i es “lubrica” (augmentant la substància blanca, la mielina) i la sang arriba serenament irrigant el cervell.

Quan no pares i tens pressa per aconseguir un objectiu, en aquest cas, mantenir-te dret sobre un peu, alteres el Sistema nerviós, la tensió puja i fas l’efecte contrari, cada vegada caus més i et sents més neguitós. Una bon paral·lelisme per aplicar al nostre dia a dia, no us sembla?

Estima i practica les àssanes d’equilibri, segons l’article de Yasuharu Tabara, fins a aconseguir mantenir-te uns dos minuts amb cada peu i amb els ulls tancats. Tindràs un cervell jove molts anys, i augmentarà la teva capacitat de concentració i serenitat.

Vols practicar?

A continuació t’expliquem com fer el descans del flamenc i l’Arbre.

Les àssanes d’equilibri, requereixen de molta atenció, ja que s’ha de tenir el control de cada petit moviment, des de que comences fins que acabes. Això vol dir que siguis conscient de cada petit pas.

  1. Aconsegueix quedar-te quiet, no amb tensió, sinó calman-te per dins.
  2. Procura mantenir una respiració regular, mantenint el mateix temps en inspirar que en treure l’aire.
  3. Que la ment no es dispersi ja que un sol pensament fora de lloc et pot fer caure
  4. Desfés la postura amb calma

Descans del Flamenc

Tanca els ulls (com els flamencs, aquests ocells roses que dormen sobre una sola cama), cargola un peu per darrere de la cama que queda a terra y relaxa els braços al costat del cos, pots ajuntar el dit gros i el dit índex de les mans en un petit punt de contacte, amb delicadesa.

Canvia de peu de tant en tant i procura no obrir els ulls fins que trobis l’equilibri intern.

L’arbre – Vriksasana

Els homes sagrats de la India (sadhus), mediten llargues hores en aquesta postura, per a enfortir-se física i mentalment.

Es diu que la postura, com les arrels d’un arbre, centra, sosté i alimenta.

Quant la practiquis centra la ment en una columna ben equilibrada, passant pel punt hara (centre d’equilibri dos dits sota el melic), com si creixessis cap amunt.

Partint de postura dreta amb els peus junts, aixeca un peu i agafa’l, doblegant i obrint bé el genoll cap enfora, apropa el taló d’aquest peu a l’engonal reposant-hi la planta sobre la part interior de la cuixa, sempre per sobre del genoll, mai al costat, ja que podries lesionar l’articulació.

Atenció! Si no s’aguanta el peu a la cuixa, per sobre del genoll, aleshores deixa’l reposar a la cama, per sota del genoll.

Mirant un punt fixe, estira enèrgicament els braços amunt fins a ajuntar les mans. No arquegis el sacro cap enfora, estira bé les lumbars, els dits del peu han d’estar relaxats.

Mentre practiques pensa i afirma:

Sóc com l’arbre…

Els meus peus són com les arrels fortes que s’aferren a la terra, les cames en connecten al món, la columna com el tronc em sosté i és per on flueix l’energia, els braços com a branques flexibles em permeten abraçar, explorar, protegir… els dits com les fulles d’un arbre coneixen la delicadesa d’una carícia. Com un arbre comparteixo la meva força i flexibilitat, no jutjo, només observo i deixo que tot succeeixi.

Canvia de peu a poc a poc. I repeteix amb l’altre cama.

Aquesta àssana, enforteix i descansa molt les cames. Estimula la digestió, la depuració dels ronyons, augmenta la capacitat respiratòria, i dona gran equilibri físic, nerviós i emocional.

Gaudeix d’aquesta sensació d’energia, pau i fortalesa.

Que tinguis un feliç dia.

Om Shanti

Swamini Ajna Vamadevananda

Fonts:

Llibre: “de Aprendíz a Maestro” de Swamini Danda
http://stroke.ahajournals.org/content/46/1/16#sec-15